Открытие счёта в банке Болгарии для россиян

Россияне живущие в Болгарии столкнулись с проблемой около 5 лет назад, после введения международного обмена информацией банки стали отказывать в открытии счетов. С каждым годом ситуация становилась всё хуже и хуже, счёт открыть всё сложнее. А для фирмы практически невозможно. Люди месяцами ходят по отделениям банков без результата. Предъявляются требования «оплатить проверку» в размере 200–500 лв. в результате которой возможен отказ без объяснения причин.

В нарушение всех законов получают отказ не только имеющие статус ВНЖ, но и ПМЖ/ДВЖ, наличие ЕГН никак не влияет на решение банковских служащих. Что говорить о людях которые пытаются открыть счёт для получения визы «Д», они в каком-то жалком и униженном состоянии тщетно обивают пороги банков.

Сотрудники банков проявляют полную некомпетентность и незнание законов, например:

  • Иностранцев не обслуживаем.
  • Вы не родились в Болгарии, значит не резидент.
  • Не важно резидент вы или нет — предоставьте ИНН.
  • Если у вас нет официальной работы, то мы не можем открыть счёт.

И другие.

Однажды про эту ситуацию написал «Капитал», но ничего не изменилось (ещё одна статья на тему: Банките отказват да откриват сметки на фирми на чужденци). Сейчас с введением ограничений появилась новая выдумка «Мы закрываем счета россиян, т.к. это распоряжение ЕС», надо ли говорить, что ничего подобного ЕС не устанавливал.


Законы:

Закон за платежните услуги и платежните системи

Чл. 117. (1) Потребителите, пребиваващи законно в Европейския съюз, не могат да са обект на дискриминация от страна на банките въз основа на тяхната националност …

Чл. 118. (1) Платежната сметка за основни операции …
Стандартный счёт с опциями: пополнение, снятие, карта, переводы.

Чл. 119. (1) Всички банки … предлагат платежни сметки за основни операции …

(2) Потребители, пребиваващи законно в Европейския съюз, … имат право да открият и да използват платежна сметка за основни операции.

(3) Банките, които са получили заявление за откриване на платежна сметка за основни операции, трябва да открият платежната сметка за основни операции или да дадат отказ за откриване на такава сметка не по-късно от 10 дни след получаването на всички необходими документи.

(4) Банките отказват откриването на платежна сметка за основни операции, когато … използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма.
Это единственное основание для отказа в открытии «сметка за основни операции».

(6) В случай на отказ за откриване на платежна сметка банките уведомяват потребителя за отказа, както и за конкретното основание за отказа … Уведомлението се извършва писмено и за него не се събира такса. С уведомлението банките информират потребителите за процедурата по подаване на жалби срещу отказа по реда на чл. 174 и за възможността да се обърнат към БНБ и Помирителната комисия за платежни спорове, като им предоставят данни за контакт.

РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2022/576 НА СЪВЕТА от 8 април 2022 година

Член 5б

1. Забранява се приемането на депозити от руски граждани или пребиваващи в Русия физически лица, или от установени в Русия юридически лица, образувания или органи, ако общата стойност на депозитите на физическото или юридическото лице, образуванието или органа надхвърля 100 000 евро при кредитна институция.

3. Параграфи 1 и 2 не се прилагат за граждани на държава членка, на страна — членка на Европейското икономическо пространство, или на Швейцария, нито за физически лица, притежаващи разрешение за временно или постоянно пребиваване в държава членка, в страна — членка на Европейското икономическо пространство, или в Швейцария.

Местни и чуждестранни лица (информация с сайта НАП)

Местно физическо лице, за данъчни цели, без оглед на гражданството, е лице, което отговаря на едно от следните условия (чл. 4 от ЗДДФЛ):

  • има постоянен адрес в България;
  • пребивава на територията на България повече от 183 дни през годината, като денят на излизане и денят на влизане в страната се смятат поотделно за дни на пребиваване в страната – престой в България единствено с цел обучение или медицинско лечение не се смята за пребиваване в страната;
  • изпратено е в чужбина от българската държава, от нейни органи и/или организации, от български предприятия и членовете на неговото семейство;
  • има център на жизнени интереси в България – при определяне на жизнените интереси се вземат предвид семейството, собствеността, мястото, от което лицето осъществява трудова, професионална или стопанска дейност, и мястото, от което управлява собствеността си.

Чуждестранно физическо лице е всяко лице, което не е местно.

Законы ЕС по вопросу открытия базовых счетов


Таким образом мы видим, что банки:

  • Не могут отказывать в открытии счёта законно находящимся на территории ЕС.
  • В течении 10 дней счёт должен быть открыт.
  • Если счёт не открыт — должен быть предоставлен письменный отказ.
  • Если человек имеет хотя бы одно из указанных выше оснований он резидент Болгарии (местно лице) и его налоговый номер это ЛНЧ/ЕГН.

Загрузки:

Документы в удобном формате, скачать, распечатать, показывать в банках.


UPD: Девушка Гера Угрюмова, которая занимается вопросами открытия счетов для россиян, — написала запрос в БНБ (Болгарский Народный Банк) и получила ответ. Его тоже вполне можно приводить.


В целом, можно порекомендовать распечатать законы, показать их служителям, взять с собой кого-то для свидетельства о нарушениях, можно адвоката, попытаться получить положенный по закону письменный отказ и если не будет успеха обращаться в БНБ. Думаю даже до суда дело не дойдёт. Но если дойдёт это 100% выигрыш.


Подписаться на блог в Телеграм: Злая Печенька
Добавиться в чатик: Печенькочат
Твиттер: Evil Pechenka

Оставьте комментарий